Realisatie Nationaal Monument in Suriname

Realisatie Nationaal Monument in Suriname
Omdat Suriname nog geen Nationaal Monument heeft, is de Stichting Un Bundru bezig met de realisatie hiervan. Het Nationaal Monument staat voor "Eenheid en vooruitgang in Suriname". Het moet een symbool creeëren voor de natie. Armand Zunder, voorzitter van Stichting Un Bundru zegt dat bij hoogtijdagen verschillende bevolkingsgroepen een krans bij het monumentleggen voordat ze met hun activiteiten kunnen beginnen.

Het ontwerp van het monument dat door de bekende kunstenaar Erwin de Vries is aangetrokken om hieraan te werken is al af en op 31 maart wordt het beeld in Nederlandse Tiel in brons gegoten. Hierna moet het op 30 april in Suriname arriveren.

Komende week wordt de stichting Beheer Nationaal Monument voor Eenheid en Vooruitgang in het leven geroepen. Hiervan zijn Karin Refos van Stas International en Zunder zelf aangesloten. Behalve de opstelling van het onderhoudsplan, wordt ook gewerkt aan de financiering daarvan. “Het beeld moet voortdurend onderhouden worden.  Vandaar dat er gewerkt wordt aan een permanente organisatie die moet zorgen voor het onderhoud”, laat Zunder weten.

Volgens Zunder moet Suriname ook bijdragen aan de totstandkoming van het monument. Om dat te kunnen realiseren, zullen er fundraisingsactiviteiten gehouden worden in Suriname, Miami, Curaçao en New York.Het Nationaal Monument heeft een kostenplaatje van 650.000 euro. Het monument krijgt een nationale plek bij het linker-noordelijk gedeelte van het Onafhankelijkheidsplein.-.

De inauguratie daarvan moet volgens het schema van de stichting op 21 mei plaatsvinden, waarbij de hele samenleving betrokken zal worden. Bij dit project heeft het directoraat Cultuur een ondersteunende en faciliterende karakter.