De 10 districten van Suriname

Suriname is verdeeld in 10 districten:Kaart van Suriname
1.Brokopondo
2.Commewijne
3.Coronie
4.Marowijne
5.Nickerie
6.Para
7.Paramaribo
8.Saramacca
9.Sipaliwini
10.Wanica

 

1.Distict Paramaribo

Geschiedenis van Paramaribo
De naam Paramaribo is waarschijnlijk een verbastering van de naam van een Indianendorp, Parmirbo (of Parmurbo of Parmarbo) geheten. In 1631 zouden Nicolaes Baliestel en Dirck Claeszoon van Sanen bij dit dorp een factorij hebben gevestigd. In 1644 ontstond er ook een Franse nederzetting in de buurt van dit dorp. De Nederlandse factorij werd later weer verlaten en viel in Engelse handen. De Engelsen bouwden er een fort, Fort Willoughby genaamd. Ze vestigden zich echter in Thorarica, een landinwaarts gelegen plaatsje ten zuiden van Paramaribo. In 1667 werd het gebied veroverd door een Zeeuwse expeditie met zeven schepen onder Abraham Crijnssen. De Zeeuwen noemden het fort Zeelandia en doopten Paramaribo om in Nieuw Middelburg, een naam die nooit aansloeg. Fort Zeelandia werd het centrum van de nieuwe kolonie; zo belangrijk dat Paramaribo door niet-inwoners nog altijd foto wordt genoemd, een verbastering van fort. Vanaf het fort werd Paramaribo westwaarts uitgebreid, waarbij werd gebouwd op zogeheten ritsen, strookvormige schelpafzettingen.


Meerdere malen vonden grote stadsbranden plaats; de grootste was in 1821. Na de afschaffing van de slavernij in 1863, en het aflopen in 1873 van de tienjarige periode van gedwongen arbeid, trokken veel ex-slaven naar de stad. Dit maakte de eerste grote stadsuitbreiding noodzakelijk. Tot 1950 woonden arm en rijk door elkaar. Op de erven van grote woningen werden huisjes voor de slaven gebouwd; later vestigden zich hier de armen. Vanaf 1950 ontwikkelt de overheid grote bouwprojecten, en zijn de rijken naar het zuidwesten van de stad getrokken.

Vier verschillende soorten zeeschildpadden leggen tussen februari en juli hun eieren op de stranden in het Marapica-gebied. Ook komen in Suriname kaaimannen, slangen, vele vogels (onder andere flamingo’s, ibissen), tapirs, vlinders, wilde zwijnen, herten, apen en jaguars voor. Niet te vergeten de bijzondere "Antelopus-genes" gif kikker.

2. District Brokopondo wordt voor een groot deel door regenwoud bedekt. In de 21e eeuw werd veel goud ontdekt in Suriname en daardoor kwamen heel wat mensen uit andere delen van de wereld naar hier om goud te zoeken.

In dit district ligt ook het grote Brokonpondo Stuwmeer (Van Blommensteinmeer) bij de plaats Afobaka.Het district heeft ongeveer 13500 inwoners. In dit district vindt u de bekende toeristische oorden zoals: Brownsberg, Isadou, Danpaati Eco Lodges, Paradise Iland, de Raleighvallen en Voltzberg. Ook alle bekende plaatsen tw: Atjoni, Klaaskreek, Kwakoegron. Vanaf het Brownsberg natuurpark begint het Amazonegebied. In dit tropisch regenwoud komen er meer dan 1450 verschillende plantensoorten voor. Ook vele vogelsoorten komen voor in het Brownsgeberggebied. Enkele hiervan zijn de toekans, papegaaien en trompetvogels.

3. District Commewijne ligt aan de rechterover van de Suriname rivier, ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan. Commewijne telt 25000 inwoners en is het op twee na dichtbevolkste district van Suriname. Commewijne is vooral bekend om de landbouw die wordt uitgeoefend met plantages die dateren uit de jaren van de Nederlandse kolonisatie. Een bekende plantage waar suiker werd verbouwd is Marienburg. Deze plaats wordt nog heel bezocht door toeristen. Suikerriet, citrus en cacao zijn nog steeds te vinden in Commewijne. Wat zeker een bezienswaardigheid is is het Fort Nieuw Amsterdam. Dit fort werd gebouwd om Commewijne te beschermen tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog(1665-1667) en ligt bij de samenvloeiing van de Suriname en Commewijne rivier vlakbij de kust.
Een belangrijk natuurgebied is Matapica. Enkele bekende plaatsen die zeker een bezoekje waard zijn: Frederiksdorp, Rust en Werk, Katwijk, Peperpot, Marienburg, Alkmaar, Bakkie, Margaretha.

4. District Coronie ligt in het noordwesten van Suriname en heeft als hoofdplaats Totness. Coronie is het dunstbevolkte district van Suriname en heeft ongeveer 2800 inwoners. Coronie staat bekend om zijn kokospalmen en werd er vroeger op grote schaal kokosolie gemaakt uit de noten. Dit gebied is bijzonder vruchtbaar. Coronie staat verder ook bekend om de bijenteelt. Verder wordt er rijst verbouwd en allerlei grondvruchten. Ook vis wordt volop gevangen en is de kwi-kwi erg geliefd onder de bevolking. De meeste Coronianen wonen in dorpjes op een dunne strook langs de kust en deze wordt aan de andere kant begrensd door de grootste zoetwaterzwamp in Suriname.

5. District Marowijne ligt in het noordoosten van Suriname. In het noorden wordt het begrensd door de Atlantische Oceaan en in het oosten wordt het begrensd door de Marowijne rivier welke de grensrivier vormt met buurland Frans-Guyana.
Marowijne telt ongeveer 16500 inwoners en de hoofdplaats is Albina.
In het begin van de twintigste eeuw werd bauxiet ontdekt in de buurt van Moengo en was Moengo toen een welvarende Bauxietstad
De meeste inwoners van Marowijne zijn marrons. Verder heb je de Indianen, Javanen en een klein aantal Chinezen.
Bekende plekken in Marowijne zijn Albina (‘de havenplaats’ van Marowijne) en via Albina komt u op het prachtige palmenstrand Galibi om daar de reuzenschildpadden hun eieren te zien leggen. Ook de eilanden Langatabbetje, Drietabbetje, Stoelmanseiland zijn een bezoekje waard.
U kunt er ook met de boot oversteken en een bezoekje brengen aan Saint Laurent aan de overkant van Albina in Frans Guyana.


6.District Nickerie ligt in het noordwesten van Suriname en ligt aan de monding van de Corantijnrivier, de grensrivier tussen Suriname en Guyana. Nickerie telt ongeveer 37000 inwoners. De hoofdplaats is Nieuw Nickerie en een andere bekende plaats is Wageningen. In Nickerie wordt voornamelijk aan rijstbouw gedaan. Daarnaast doet men ook aan visvangst op de Corantijn en Nickerie rivier. Wanneer u rijdt naar Nickerie ziet u een landschap vol met uitgestrekte rijstpolders. Enkele van de bekende polders zijn Henarpolder, Prins Bernhardpolder, Van Drimmelenpolder, Clarapolder, Van Pettenpolder en de Corantijnpolder
Er wonen voornamelijk Hindoestanen in dit district, maar ook veel javanen en daarnaast ook Creolen en Chinezen.
Bigi Pan het enorme natuurreservaat is zeker een bezoek waard. Dit natuurgebied van 235000 hectare heeft veel te bieden. Het staat onder invloed van eb en vloed van de zee en het meer wordt gevoed met zout zeewater alsook zoetwater uit het binnenland. Daar ziet u vele verschillende vogelsoorten. Een adembenemend uitzicht.

7. District Para met ongeveer 19000 inwoners  heeft zijn naam ontleend aan de rivier Para. De hoofdplaats van Para is Onverwacht. In de 17e eeuw vestigden de eerste merendeels Joodse plantagehouders zich in het gebied. Nu staat Para bekend als het bauxietmijn-enbosbouwgebied van Suriname. Ook de luchthaven Zanderij ligt binnen dit district. Para heeft vele bekende plaatsen die als ontspanningsoorden dienen voor toeristen. Bekende plaatsen zijn:
Zanderij 1
Onverdacht
Berlijn
Cola Creek
Carolina kreek
Sabana Park
Bersaba
Wit Santi
De vele zoetwaterkreken maken Para daarom aantrekkelijk voor toeristen.

8. District Saramacca ligt halverwege de Atlantische kust in het noorden van Suriname. Het grenst verder aan de districten Coronie, Para en Wanica. De hoofdplaats is Groningen en andere bekende plaatsen zijn Batavia en Boskamp, Calcutta, Jarikaba.
Saramacca telt ongeveer 16000 inwoners. Saramacca staat ook bekend om zijn vogels. Dit distrikt heeft vele tientallen kleine agrarische familiebedrijven en zijn er nu ook grote landbouwprojecten die zich voornamelijk richten op de productie van rijst en bananen. Aardoliewinning geschiedt ook in dit district.

9. District Sipaliwini is het grootste district van Suriname omdat het zo een 80% van het land omvat. Dit district is vrijwel ongerept en bestaat uit heuvels, bergen en is bedekt met door tropisch regenwoud. Een aantal belangrijke gebergten zijn in dit gebied te weten:
Het Bakhuisgebergte
Het Wilhelmina gebergte
Het Eilerts de Haangebergte
Het Kayser gebergte
De hoogste bergtop is de Juliantop met 1280 meter die ligt in het Wilhelminagebergte
Dit district heeft ook vele rivieren en kreken. Bijna alle rivieren van Suriname ontspringen in Sipaliwini.
Het centrale deel van Sipaliwini bestaat uit het Centraal Suriname Natuurreservaat
Dit gebied heeft weinig inwoners en er zijn ook geen dorpen te vinden.
Enkele bekende plekken zijn: Apetina, Apoera, Bakhuis, Pokigron, Benzdorp, Kwamalasamutu, Aurora, Botopasi.

10. District Wanica ligt ten zuidwesten van Paramaribo en grenst aan de districten Saramacca, Para en Commewijne. De hoofdplaats van Wanica is Lelydorp en telt ongeveer 88000 inwoners. Wanica is het dichtstbevolkte district buiten Paramaribo en is qua oppervlakte het op een na kleinste district van Suriname.
In Lelydorp vindt u bekende toeristische plekjes te weten:
De vlindertuin
Pottenbakkerij Mantamo
Parabello
Santigron